fbpx

Jos olet yhtään samanlainen kuin minä, aamu ei ole varsinaisesti sitä elämän parasta aikaa. Kun aamulla herää, tekisi mieli jäädä vielä sängyn lämpöön ja nukkua vielä hetki jos toinenkin. Kun nousee ylös, aikaa on aina liian vähän kaikkeen. Väsyneen aamukoomailun myötä päivä saa kaoottisen alun ja jatkuu usein samoissa tunnelmissa iltaan asti.

Minun aamuni ovat tällaisia joka kerta, kun päästän elämäni liian kiireiseksi niin, ettei oma hyvinvointini ole arvoissani tarpeeksi korkealla. Kun liiallinen kiire ja stressi hiipii elämään, se heikentää unen palauttavaa voimaa ja saa väsyneeksi, jolloin on helpointa aina ensimmäisenä tinkiä omasta hyvinvoinnista ja sen sijaan suorittaa asioita tekemällä asioita muiden eteen.

Olen oppinut, että se, miten aamun aloittaa, vaikuttaa siihen, millainen päivästä tulee.

Jos päivä alkaa kaaoksella, se energia on todella vaikeaa muuttaa keskellä päivää, joten päivä luultavasti myös päättyy samoissa tunnelmissa. Nukkumaanmeno ja uneen pääsy myöhästyy, kun päässä pyöriin tekemättömät asiat ja päivän tapahtumat. Yön uni jää pinnalliseksi ja aamulla on väsynyt eikä pirteä.

Tätä me kutsumme normaaliksi arjeksi ja ruuhkavuosiksi, mutta oikeasti se ei ole normaalia vaan kuluttavaa elämää.

Kuluttava elämä on meidän oma valintamme.

Emme me tietoisesti halua elää kuluttavaa elämää, joka syö voimavarojamme ja stressin kautta vaikuttaa myös hyvinvointiimme ja terveyteemme. Mutta meille ei kulttuurissamme opeteta  sitä, että oma hyvinvointi on oikeasti elämän kaikkein tärkein asia. Se, että me elämme hyvää elämää eikä kuluttavaa elämää.

Koska meille ei opeteta sen tärkeyttä, meillä ei ole myöskään työkaluja pysäyttää tätä kierrettä ja luoda itselleen uutta, parempaa kierrettä, joka mahdollistaa aidon palautumisen ja elämästä nauttimisen sen suorittamisen sijaan.

Minä olen kehittänyt itselleni yhdeksi tällaiseksi työkaluksi aamurutiinin. Rutiini kuulostaa tylsältä heti kättelyssä, ja saatat ajatella, että et halua elämääsi yhtään lisää rutiineja joita suorittaa. No usko pois en minäkään. Sen sijaan haluan varmistaa, että minulla on joka aamu mahdollisuus mahdollisimman hyvään alkuun päivälle. Aamurutiinini ei ole asioiden suorittamista, vaan kehoni ja mieleni linjaamista rauhassa tulevaan päivään.

Kun olen tehnyt oman aamurutiinini, niin olen aluksi miettinyt mitkä ovat minun aamuissani ongelmakohtia, jotka haluan ratkaista. Mitkä ovat ne asiat, jotka helposti lähtevät viemään minua ja päivääni väärään suuntaan? Minulla ne ovat ylösnousu, aamiainen, ajatusten jäsentelemättömyys ja “laiskuus” liikuntaa kohtaan. Viimeksimainittu johtaa juurensa traumaattisiin koululiikuntatunteihin, ja teen kovasti tietoista työtä vapautuakseni silloisen opettajani aiheuttamista traumoista. Siksi siloitan tietäni ja madallan kynnystäni liikunnan aloittamiseksi mahdollisimman paljon jo etukäteen.

Seuraavaksi olen lähtenyt miettimään mitä voin tehdä, jotta helpottaisin näitä asioita omassa aamussani. Näin olen päätynyt siihen, että minun aamurutiinini alkaa itse asiassa jo illalla. Teen illalla valmiiksi niin paljon kuin mahdollista, jotta minulla olisi aamulla mahdollisimman helppoa, eikä aikaa kuluisi turhiin asioihin ja turhaan aamukoomailuun.

Edellisenä iltana valmistan itselleni jääkaappiin valmiiksi terveellisen aamupalan. Sillä mitä syön aamulla, on tärkeä merkitys minulle myös syömishäiriötaustani takia. Kun syön ravitsevan ja terveellisen aamiaisen, josta saan vatsan täyteen, minun on helpompaa jatkaa samalla linjalla myös päivän tulevissa ruokailuissa. Aamupalani voi olla esimerkiksi tuorepuuro marjoilla, banaaniletut tai ihana smoothie.

Laitan illalla myös valmiiksi seuraavan päivän vaatteet itselleni. Puhtaat vaatteet aamun liikuntaa varten ja sitten ne vaatteet jotka puen päälleni päiväksi. Huolehdin myös siitä, että menen ajoissa sänkyyn, jolloin saan tarpeeksi pitkän unen. Minun unentarpeeni on 8-10 tuntia, joten pyrin menemään sänkyyn kello 10 aina kun se on töiden puolesta mahdollista. Illalla teen vielä Sa Ta Na Ma -kundalinimeditaatiota noin 12-20 minuuttia. Se tyhjentää pään ihanasti päivän huolista ja auttaa nukahtamaan. Yöksi laitan usein soimaan YouTubesta 528 herzin rauhoittavaa musiikkia hiljaisella, johon nukahdan helposti.

Aamulla pyrin heräämään vähän ennen herätyskelloa, mutta jos nukun herätyskelloon asti niin sitten nukun. Ennen kuin nousen sängystä, teen kehonskannausmeditaation. Se auttaa minua maadoittumaan ja astumaan takaisin omaan kehooni unimaailmassa viettämäni ajan jälkeen. Tunnustelen ajatuksillani kehoani ja kuuntelen sen viestejä minulle. Kehon eri kireydet tarjoavat uskomattoman tärkeää tietoa joista voimme vapautua, kun vaan pysähdymme kuuntelemaan, tuntemaan ja olemaan läsnä tuntemuksille. Kun tunnet kehossa kireyttä, todella tunnet sen, vasta sitten se pystyy alkaa liikkumaan ja vapautumaan. Jos kehoskannausmeditaatiossa nousee jotain esiin, kirjoitan ne ylös muistikirjaani joka on yöpöydälläni valmiina.

Meditaation jälkeen nousen ylös, petaan petini, juon lasin vettä, otan tarvittavat lääkkeet ja lisäravinteet ja teen itselleni alkalisoivan aamujuoman, jossa on vettä, sitruunaa, inkivääriä, hunajaa ja siiderietikkaa. En rakasta sen makua koska en pidä etikan mausta, mutta rakastan sitä, mitä se tekee keholleni. Koitan kuitenkin saada sen suhteellisen nopeasti kurkusta alas. Juon sen yleensä kylpyhuoneessa samalla, kun teen keholleni nopean kuivaharjauksen. Kuivaharjaus on aivan mahtava osa aamuani. Teen sen pehmeällä  vartaloharjalla, ja sen avulla saan kehon energian liikkeelle. Kuivaharjaus vilkastuttaa pintaverenkiertoa ja auttaa mm. selluliitin hoidossa, sillä se saa rasvakerrokseen varastoituneita kuona-aineita liikkeelle. Suuri suositus tälle yksinkertaiselle ja nopealle hoidolle, joka tekee ihmeitä! Tulet rakastamaan myös sitä, miten pehmeältä ihosi tuntuu harjauksen jälkeen.

Kuten sanoin, edellisenä iltana olen laittanut vaatteet valmiiksi, joten kuivaharjauksen jälkeen puen ylleni urheiluvaatteet ja lähden 2,5 km:n kävelylle läheiseen puistoon. Se on ihana hetki, jolloin keho jatkaa heräilyään ja saan myös nauttia luonnon ihanista tuoksuista ja Toscanan maisemista. Puiston läpi virtaa pieni joki, josta kahlaamasta usein bongaan haikaroja! Kävellessä kuuntelen yleensä jotain kiinnostavaa podcastia, joka kestää sen ajan kuin kävelykin, eli noin puoli tuntia.

Kotiin tullessani saatan tehdä vielä venyttelyjä tai joogaa. Minulla on tätä varten sisustettuna makuuhuoneessa oma jumppapaikka. Siinä on jumppamatto, muutamia jumppavälineitä valmiina vieressä ja iso TV, josta voin katsoa mitä pitää tehdä. Minulla on paljon kireyksiä kehossa, joten niiden availu aamuisin saa energian kulkemaan kehossa paremmin. Joskus saatan tehdä aamujoogan myös sängyssä ennen kuin nousen ylös.

 

Jumpan jälkeen menen suihkuun pesulle ja kaivan jääkaapista aamupalani, jonka nautin rauhassa. Sen jälkeen pukeudun edellisenä päivänä valitsemiini vaatteisiin, meikkaan kevyesti ja olen valmis päivään! Jos aikaa jää, saatan vielä piipahtaa lähikahvilassani cappuccinolla. Koska teen töitä kotona, se on kiva osa päivää että voin olla sosiaalinen siellä ihan kasvotusten ihmisten kanssa ja vaihtaa kuulumisia. Vasta tässä vaiheessa avaan kännykästä uutiset esiin ja katson onko minulle tullut viestejä. Siihen asti vedän rajat ja olen tavoittamattomissa mobiililaitteilla.

Olen tunnistanut aamun tapahtumisen kriittisen roolin oman elämäni laadulle ja päivän kululle.

Olen tehnyt tämän rutiinin itselleni, että voin maksimoida mahdollisuuteni onnistuneeseen päivään.

Vaikka sana rutiini kuulostaa ikävältä, minun rutiinini on kuitenkin rakennettu palasista, joiden tekemisestä nautin. En pelkästään siitä mitä ne saavat aikaan vain myös siitä, miltä niiden tekeminen tuntuu.

Olen myös tehnyt tietoisen päätöksen, että vaikka en ole aamuihminen, niin minä otan vapaa-ajastani pari tuntia aamuun itselleni. Se on pois illan ajasta, mutta minulle se on henkisesti erittäin tärkeää, että saan päivään hyvän alun. Silloin sen jatkostakin tulee parempi.

Mutta mitä jos elämä tapahtuu ja aamurutiinista ei pysty pitämään kiinni? Se ensinnäkin saa aikaan turhautumisen ja tyytymättömyyden itseä kohtaan. Muista silloin: aamurutiinin ei ole tarkoitus olla suoritus vaan nautinto. Jos et pysty siitä joskus pitämään kiinni, ole armollinen itsellesi, älä suomi siitä itseäsi vaan totea rauhallisesti, että nyt kävi näin ja huomenna palaan siihen taas. Me käytämme aikamme niihin asioihin, jotka ovat arvoissamme korkeimmilla. Kun sinä asetat oman hyvinvointisi arvoasteikkosi kärkeen, sinun on helppoa palata rutiiniisi taas, sillä se on sinulle tärkeää. Sillä sinä olet itsellesi tärkeä ja se, että saat elää hyvää elämää ja voit nauttia siitä on sinulle tärkeää.

Se, mihin sinä oman aikasi käytät on 100 % sinun oma valintasi.

Minut pysäytti aamurutiinin tärkeydelle oma terveyteni. Minulla on aina ollut aamurutiini, mutta se on ollut enemmän kauneudenhoitoon keskittyvä, Kun minulla tänä kesänä diagnosoitiin verenpainetauti, olen muokannut aamurutiiniani niin, että siihen kuuluu nyt myös päivittäiset kävelylenkit luonnossa ja aamujumppa. Aikaisemmin terveyteni ei ollut arvoissani kovin korkealla vaan se oli minulle itsestäänselvyys, mutta nyt kun sen kanssa on haasteita niin olen tietoisesti nostanut terveyteni ylös omassa arvoasteikossani ja sitä kautta käytän sen eteen enemmän aikaa kuin ennen. Tavoitteenani on nyt päästä eroon verenpainelääkityksestä pudottamalla painoa ja päästä eroon myös endometrioosin oireista ja estrogeenidominanssista. Aamurutiinini auttaa minua siinä tehden siitä helpompaa.

Se onkin mielestäni hieno juttu aamurutiinissa, että siitä voi tehdä juuri omanlaisensa ja omiin tarpeisiinsa sopivan. Sitä voi muuttaa oman elämäntilanteen ja tarpeiden mukaan juuri sellaiseksi kuin haluaa. Voit ottaa siihen mukaan sellaisia asioita joita itse haluat ja joista sinulle tulee hyvä olo ja mieli. Sinä voit itse organisoida oman elämäsi niin, että sinun on mahdollista mahduttaa elämäsi jokaiseen aamuun aikaa, jolloin huolehdit itsestäsi. Se vaatii vain sen, että priorisoit itsesi ja hyvinvointisi arvoasteikkosi yläpäähän ja luovut joistain vähemmän tärkeistä asioista. Aamurutiini palkitsee sinut kohonneella energialla ja jaksamisella niin, että pian huomaat, että stressihormoni kortisolin tasosi laskevat, heräät aamulla helpommin ja energisempänä, oikeasti levänneenä. Kun toistat rutiiniasi viikon ajan huomaat jo sen vaikutuksen, ja kun toistat sitä 40 päivän ajan, se on jo uusi tapasi. Et enää tunne pakkoa aloittaa päivääsi kahvilla.

Suosittelen sinulle ehdottomasti oman aamurutiinin tekemistä! Tässä on muutama kysymys sinulle, kun suunnittelet omaa rutiiniasi:

  • Mikä sinulle on tärkeää elämässäsi ja siinä, miten valmistaudut päivääsi?
  • Mikä tekee sinulle hyvää?
  • Mikä on asia jonka tiedät tekevän sinulle hyvää, mutta sitä ei vaan tule tehtyä?
  • Millaisia haasteita sinulla on aamussasi?
  • Mitkä asiat voivat häiritä sinun aamuritiiniasi ja ovat sellaisia, jotka voivat saada sen pois raiteiltaan?
  • Miten voisit ennakolta eliminoida sen, ettei niin pääse käymään?
  • Millainen on sinun unelma-aamusi?
  • Mitä osia siitä haluat ottaa aamurutiiniisi?

Näiden kysymysten pohjalta suunnittele itse itsellesi oma aamurutiinisi, joka sisältää kaiken sen mitä aamultasi haluat!

Jos et ole tällä hetkellä oman arvoasteikkosi yläpäässä mutta haluaisit löytää oman naisellisen hehkusi syvemmin kuin koskaan, suosittelen sinulle Jumalatarolo-kursssia! Se on 6 kuukauden tutkimusmatka syvälle itseesi. Kurssilla löydät vihdoin kadoksissa olleen naisellisuuden tunteen, opit, mitä naisellisuus tarkoittaa juuri sinulle ja alat tuntea itsesi upeaksi naiseksi, kuin jumalattareksi! Lue lisää täältä!

Kuulen mielelläni mietteitäisi tästä kirjoituksesta kommenteissa!

Rakkaudella,
Heidi

Suosittelemme sinulle myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d