fbpx

Kun muutin tänne Italiaan, yksi asia, jota ensimmäisten joukossa pohdin, oli puhdas juomavesi. Olemme Suomessa tottuneita puhtaaseen juomaveteen, ja ulkomailla täyty aina erikseen varmistaa, onko kraanavesi juotavaa.

Puhdas juomavesi on hyvinvoinnille aivan perustavaa laatua oleva asia, ja sen tärkeyden huomaa oikeastaan vasta silloin, kun sitä ei enää ole. Varsinkin helteellä on tärkeää muistaa juoda paljon (täällä Italiassa kesälämpötilat ovat vaihdelleet 30 ja 40 asteen välillä). Mutta vesi on tärkeää meille joka päivä, ja se vaikuttaa hyvinvointiimme aivan suoraan. Jaksamiseen, kehon toimintaa, ihon kuntoon, vaikka mihin.

Täällä Firenzessä kraanavesi on juotavaa, niin sanotaan ja kaikki sitä täällä juovat, mutta minulla siinä tökkii aivan selvä kloorin maku. Veden maussa on Suomessakin paikkakuntakohtaisia eroja, mutta pääasiassa olemme Suomessakin tottuneet peruspuhtaaseen ja hyvänmakuiseen veteen.

Muuttoa suunnitellessani tiesin heti, että en halua juoda kloorinmakuista vettä enkä halua lisätä maailman ja itseni muovikuormaa kantamalla lähdevettä pulloissa kotiin. Suomessa käytössäni oli Brita-suodatinkannu, jonka pakkasin mukaani, mutta sen lisäksi klikkasin itseni ostoksille Freetox-kauppaan ja hankin itselleni vesisuodattimien Mercedeksen, Aqva -pöytäsuodattimen.

En voisi olla tyytyväisempi tähän hankintaani, todella! Sen hankinta säästää luontoa, kun en tarvitse muovipulloja kaupasta. Se myös todella tekee vedestä täällä Italiassa suomalaisen standardeille sopivan. Otan siitä juomaveden joka päivä ja laitan sen Brita-kannussa jääkaappiin viilenemään. Nam, mitä vettä! Se todellakin vie kloorin maun vedestä ja minua ilahduttaa myös tieto siitä, mitä kaikkea muuta se tekee veden puhtauden eteen. Se poistaa vedestä:

 • Klooria ja klooriamiinia
 • Petrokemikaaleja
 • Fenoleja
 • Torjunta-aineita
 • Raskasmetalleja kuten kuparia, lyijyä, elohopeaa, kadmiumia jne.
 • Rautaa ruostetta sekä muita metalleja
 • Kalkkia (täällä italiassa on muuten todella kalkkipitoinen vesi)
 • pH-arvolla ei vaikutusta puhdistustehoon
 • Mikrobiologisia epäpuhtauksia, kuten bakteereita, hiivoja, homeita, kystia, alkueläimiä ja loisia
 • Antibiootti- ja hormonijäämiä
 • Kiintoaineita 0,1 µm asti (0,0001 millimetriä)
 • Mikromuoveja

Vaikka me helposti ajattelemme Suomessa, että meillä on puhdas vesi, niin täysin puhdas se ei Suomessakaan ole kaikista näistä epäpuhtauksista, joita emme osaa ajatellakaan vedessä olevan. Lisäksi jokaisen talon putkien kunto vaikuttaa veden laatuun. Putkissa oleva bakteerifloora voi vaikuttaa veden laatuun paljonkin. Siksi veden suodatus Suomessakin on joskus todella järkevää. Aqvalta on saatavana vesitestejä, joilla voit mitata oman juomavetesi todellisen kunnon.

Ennen ostostani kävin tein melkoisen selvitystyön siinä, voinko asentaa laitteen Italiassa hanaani, sillä se näytti epäilyttävän erilaiselta suomalaisiin verrattuna. Paikan päällä selvisi, että se ei sopinut keittiön hanaan, mutta kylpyhuoneen hanaan se sopi. Ja se olikin hyvä ratkaisu, sillä saan nyt siitä itselleni puhtaan juomaveden sekä valmiiksi puhdistetun veden myös kasvojenhoitoon ja käsien- ja hampaidenpesuun. Suodatin oli erittäin helppo asentaa, sen mukana tuli sovittimia erikokoisille hanoille, ja yksi niistä sopi täydellisesti kylpyhuoneeni hanaan. Asennuksessa meni ehkä viisi minuuttia, ja sain heti puhdistettua vettä.

Pöytäsuodattimessa on sisällä filtteri, joka riittää noin 6000 vesilitran suodattamiseen. Minulla on siitä mennyt seitsemän kuukauden aikana vajaa puolet, eli minun käytössä se kestää arviolta reilun vuoden. Filtterin kesto riippuu kuitenkin veden laadusta. Kun hanan vedenpaine laskee reilusti, on aika vaihtaa suodatin.

Hanaan asennettavassa kappaleessa on vipu, jossa voin valita sen, tuleeko vesi hanasta vai pöytäfiltteristä (näkyy kuvassa). Hanasta vesi tulee filtterin kautta suihkumaisesti, pöytäfiltteristä vesi tulee, kuten kuvassa näkyy.

Hankin myös ihanan metallisen flamingokuviuoidun termosvesipullon, jota kanniskelen mukanani ja josta juon kotonakin vettä pitkin päivää. Itse asiassa minulla on pulloja kaksi, toinen 0,5 litraa ja toinen 0,75 litraa. Isompaa pidän kotona ja pienemmän otan mukaan kun lähden liikenteeseen. Pullo pitää veden raikkaana ja kylmänä 24 tuntia, joten vaikka menen rannalle tai kävelylle kuumalle kaupungille, saan silti nauttia kylmää ja hyvänmakuista vettä. Kotona on helppoa seurata juodun veden määrää aina kun täyttää vesipullon uudelleen.

Aqva-suodattimen teho tiivistyy mielestäni hyvin siihen, että eräs italialainen ystäväni otti vettä hanasta ja sanoi minulle ihmetellen: “mutta tämä vesihän ei maistu miltään? “. No ei niin, sehän on vettä!

CinCin!

💋Heidi

PS: Aqvalla on saatavana suodattimia myös suihkuun. Se on minulla ehdottomasti seuraavana ostoslistalla, sillä huomaan myös sen, miten italialainen vedenlaatu vaikuttaa ihooni ja hiuksiini kuivattavasti.

Suosittelemme sinulle myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: