fbpx

Aamurutiini ja sen merkitys

Se, miten aamusi aloitat, määrittää hyvin paljon sitä, millaisena päiväsi jatkuu. Oletko huomannut tätä? Lukemattomat menestyneet ihmiset kertovat kiinnittävänsä erityistä huomiota aamuihinsa juuri tästä syystä. Jos aamu alkaa väärässä energiassa, se tuo vireen koko päivään ja sitä on hyvin vaikeaa kääntää positiiviseksi päivän mittaan. Se on mahdollista, mutta se vaatii enemmän ponnisteluja. Tästä syystä myös itselläni on tietty aamurutiini, ja puhun tästä asiasta myös Jumalatarolo-kurssillani. Jos poikkean rutiinistani, huomaan sen vaikutuksen heti päivissäni ja palaan nopeasti takaisin.

Aamurutiini voi olla meillä jokaisella erilainen, sillä olemme kaikki erilaisia ihmisiä. On turhaa kirjoittaa, että juuri näin sinun tulisi aloittaa aamusi. Olemme kaikki yksilöitä niin mielen kuin kehon tasolla ja isoin asia on löytää juuri sinulle sopiva aamurutiini, joka antaa sinulle oikeat eväät päiväsi aloittamiseen. Alkoi se sitten klo 6 tai klo 12. Siinäkin olemme erilaisia. On myös täysin OK muuttaa aamurutiiniaan, poistaa siitä toimimattomia osia ja lisätä siihen uusia asioita. tärkeintä on osata kuunnella omaa itseä ja arvostaa oman kehon tarpeita. Se on myös vaikeinta, mutta antoisinta.

Minä olen hiljattain lisännyt omaan aamurutiiniini jälleen osaksi itse puristetun sellerimehun. Mehustin keväällä ahkerasti, mutta se jäi kesällä pois, ja nyt olen tuonut sitä taas mukaan aamuihini. Eli aamulla tyhjään vatsaan ennen muuta ruokaa mehustan noin 5 dl mehua sellerinvarsista. Täällä Italiassa 5 dl sellerinmehua vaatii 1,5 nippua selleriä, mutta se riippuu täysin sellerin laadusta: kuinka isoa se on ja kuinka mehukasta tai kuivaa se on. Tämä selviää kokeilemalla.

Sellerimehu: miksi ja miten?

Sellerimehu on ollut viime aikoina monen terveysvaikuttajan hypetyksen kohteena, sillä sillä kerrotaan olevan useita terveysvaikutuksia. Kaikki vihreät vihannekset hellivät kehoamme, myös selleri. Sen kerrotaan olevan hyväksi vatsalle, sen bakteerikannalle ja vatsahapoille ja sitä kautta koko kehon hyvinvoinnille. Tyhjään vatsaan juotuna se rakentaa uudelleen vatsahapot ja näin auttaa ruuansulatuksesa poistane myös turvotusta. Kuten kaikki vihreä, selleri puhdistaa kehoa tehokkaasti ja taistelee matala-asteista tulehdusta vastaan. Ja lisää hyviä uutisia kehoaan rakastaville jumalattarille: selleri auttaa polttamaan rasvaa kehossa, se tasaa verensokeria ja helpottaa sitä kautta mielihaluja makeaan. Selleri sisältää mineraalisuoloja ja runsaasti C-vitamiinia ja näin auttaa myös vastustuskykyyn.

Sellerimehun kerrotaan myös tappavan tehokkaasti bakteereja ja jopa viruksia kehossa ja antavan helpotusta moniin sairauksiin, myös kroonisiin, sekä ennaltaehkäisemään niiden syntyä. Sen vaikutus on voimakkaasti puhdistava, joten voi olla hyvä aloittaa varovaisemmin ja pienemmällä määrällä alkuun, ja sitten kasvattaa määrää kun keho tottuu. Alussa voi tulla nimittäin herkästi voimakkaita puhdistusoireita, jotka saattavat säikäyttää. Kun keho tottuu uuteen olotilaansa, oireet häviävät ja pääset nauttimaan hyödyistä.

Sellerimehu valmistetaan mehupuristimessa tai -lingossa ja nautitaan heti valmistuksen jälkeen. Niin sen ravintoaineet pysyvät tallessa. Mehu tulisi nauttia viimeistään 20 minuutin päästä valmistamisesta, joten sitä ei kannata tehdä edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin jos siitä haluaa täyden hyödyn. Jos tarvitset makuun totuttelemista, voit alkuun mehustaa mukaan puolikkaan vihreän omenan ja luomusitruunan. Mutta koita pikkuhiljaa siirtyä juomaan puhdasta sellerimehua kun makusi tottuu siihen. mehun valmistus on yksinkertaista: huuhdo tai liota sellerinvarret ja mehusta ne. Jos sinulla ei ole mehustinta, voit myös käyttää tehosekoitinta ja suodattaa ylimääräisen kuidun pois.

Sellerin kuidut ovat kovia, kuten varmasti kaikki sitä syöneet hyvin tietävät, ja siksi on imeytyvyyden kannalta parempi mehustaa siitä kovat kuidut pois, jolloin jäljelle jää iso tukku liukenevia kuituja ja sellerin sisältämiä hyvää tekeviä aineita. Eli saat nauttia sen hyödyistä puhtaasti ja tiivistetyssä muodossa.

Omat kokemukseni sellerimehusta osana aamujani

En voi oikein mitenkään päin väittää olevani noin normaalisti sellerin ystävä. En nauti siitä noin yleensä ruuan kassa juurikaan, vaikka makuni on kyllä vähän aikuistunut sen suhteen viime aikoina. Mutta sellerimehu oli minulle iloinen yllätys. Ajattelin että se on ihan todella pahaa, mutta minulla ei ollut mitään valittamista sen maun suhteen. Se maistui vähän suolaiselle lähinnä, ihan mukiinmenevälle. Noin kirjaimellisestikin. Joten se oli helppo ottaa sen puolesta mukaan aamurutiiniini.

Mehustuksessa on toki oma vaivansa, ja tähän mehuun menee aika paljon selleriä. Eli se vaatii sen, että oikeasti vaan ottaa aamuunsa aikaa tehdä mehu ja puhdistaa kone seuraavaa mehustusta varten. Mikään rutiini ei muodostu rutiiniksi, jos sille ei oikeasti varaa aikaa. ja jos ei oikeasti nauti sen tekemisestä. Sellerimehussa minulla se, mikä saa sen käyttöä jatkamaan, on tieto siitä, miten hyvää se tekee keholleni. Haluan antaa keholleni sen tarjoamat hyödyt ja siksi haluan ottaa sen ajan aamustani mitä se vaatii, jotta saan tämän asian osaksi aamuani.

Sellerimehu juodaan aamulla tosiaan tyhjään vatsaan, ja sen jälkeen odotetaan ainakin 30 minuuttia ennen kun syödään tai juodaan muuta. Minulle tämä tarkoittaa sitä, että heti herättyäni teen ja juon sellerimehun, sitten lähden ulos lenkille tai teen aamujoogani. Sen jälkeen olenkin valmis aamiaiselle ja aamukahvilleni.

Huomasin kyllä juoman voimakkaan puhdistavan vaikutuksen. Olen oppinut, että ensimmäiset päivät puhdistuskuureista tai radikaaleissa ruokavalion muutoksissa ylipäätäänkin kannattaa aina sijoittaa varmuuden vuoksi viikonloppuun tai vapaapäivään niin, että voi olla kotona omassa rauhassa ja läsnä keholle, kun se valmistautuu vastaanottamaan uutta. Sama juttu on sellerimehun käytön aloituksessa. Puhdistusoireina voi olla esim. vatsakipua, päänsärkyä, turvotusta tai vatsan yliaktiivisuutta. Tämä kertoo siitä, että mehu on alkanut puhdistaa kehoa ja tappamaan bakteereja. Mutta silloin ehkä haluat olla omissa oloissasi etkä ihmisten ilmoilla. Vaikutukset on myös yksilöllisiä. Oma kehoni ei ole kovin herkkä, ja huomasin puhdistusreaktion lähinnä siinä, että vatsa oli muutaman päivän todella aktiivinen toiminnaltaan. Sitten vatsa tottui siihen ja kaikki oli hyvin.

Hyvät muutokset olossani huomasin myös. Sellerimehun lisäys päivään toi hyvin keveän olon. Tunnen, että energiani pääsee virtaamaan vapaammin ja kevyemmin kehossani. Ja se on jo valtava muutos. Olen aika perusterve ihminen noin muuten, niin en osaa vielä sanoa vaikutuksista sen kummemmin terveyteeni, mutta energiatasooni se on vaikuttanut todella kohottavasti ja jo se on hyvä syy jatkaa samalla polulla.

Kun aamulla tekee hyviä asioita itselleen ja osittaa arvostusta itseään kohtaan, samalla tiellä on hyvä jatkaa koko päivän ajan. Siksi minulla on sellerimehu osana aamurutiiniani, ja minulla se toimii hyvin. Kokeilisitko sinäkin?

Rakkaudella,
Heidi

Suosittelemme sinulle myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: